Om SEPA.png

Hvad er SEPA og hvordan gavner det din virksomhed?

 

SEPA er en forkortelse for Single Euro Payments Area. SEPA er et betalingsinitiativ, der er initieret i fællesskab af Europa Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og de europæiske banker (via EPC: European Payment Council) med det formål at lette processen for bankoverførsler i Euro – og altså lette transaktioner mellem to SEPA lande. SEPA-landene består af hele EU samt alle EØS landende, Schweiz og Monaco.

 Intentionen er at fremme international forretningsmæssig aktivitet blandt europæiske lande, der handler og bruger euroen som deres betalingsvaluta. Hensigten er således, at holde processerne enklere for eksportører, importører og andre i erhvervslivet såvel som kunder, der køber produkter og tjenester fra pågældende virksomheder. SEPA bruger euro som valuta og reguleres af Det Europæiske Betalingsråd.

SEPA – hurtigt, sikkert og billigt

Den helt store gevinst er dog, at SEPA-betalinger har en meget lav omkostning - og det faktum har været et stort løft for den internationale handel i Europa. Du kan som virksomhed overføre og modtage euro til og fra alle lande tilhørende SEPA-zonen, så længe modtagerbanken er med i SEPA-samarbejdet og således SEPA-kompatibel. Systemet giver mulighed for nemme, sikre og hurtige overførsler fra dag til dag.

 
Overførsler - hurtigt, sikkert og billigt.png

ISO 20022 og PEPPOL infrastruktur.

Se hvad ISO selv siger om ISO 20022 https://www.iso20022.org/sites/default/files/videos/iso_20022_video.mp4

For at sikre en ensartet overførsel af banktransaktioner, er der blevet indført en fælles standard, som anvendes i SEPA-området, ISO 20022.

Det vil sige, at den samme infrastruktur, som den, der er blevet indført for faktura og kreditnota, også vil blive benyttet for at flytte SEPA-overførsler. Initiativet til dette ligger i Norge og vil blive gennemført der. Hvordan de øvrige lande vil organisere overførsel af SEPA-meddelelser, er usikkert, men vi regner med at de vil følge den norske model, i og med at PEPPOL og SEPA begge er EU-initiativer for enklere og mere effektiv samhandel mellem den offentlige og den private sektor.

 

 

Der er nogle forudsætninger ift. SEPA, der udløser et krav om at bruge ISO 20022 XML-formatet til overførsler. DNB (DNB er Norges største bankkoncern) siger:

"Det er bare filer med SEPA-betalinger som må sendes i ISO 20022 XML. Det betyr at en ekspressbetaling eller en betaling i EUR til et land utenom SEPA-området ikke utløser krav om nytt filformat.

Kravet gjelder heller ikke hvis bedriften er et mikroforetak etter EUs definisjon, dvs. mindre enn 10 ansatte og en omsetning under motverdien av 2 millioner EUR."

Hvis dit økonomisystem ikke er opsat til at kunne foretage disse betalingsoverførsler, findes der en række selskaber, der kan hjælpe med formatering og formidling af disse via et godkendt access point – ikke nødvendigvist det samme, som distribuerer faktura eller ordrer.

ISO quote.png
 
Betydning for Ibistics kunder.png

For information om status på ISO 20022-projektet med "casestories" kan du følge dette link: http://www.bits.no/wp-content/uploads/2017/07/Nyhetsbrev_6-Bits-ISO-20022-prosjektet.pdf

Hvordan påvirker det Ibistic-brugere?

For at opretholde funktionaliteten i Ibistic, er der behov for registrering og brug af IBAN i ERP-systemerne for at foretage korrekt behandling af fakturaer. I Ibistics fakturahåndtering bruges IBAN nummeret sammen med leverandørernes CVR-nummer/momsnummer til automatisk at finde frem til den rette leverandør. Det gør sig gældende uanset om de ankommer som tolkede data fra papir – eller PDF-fakturaer eller elektroniske fakturaer fx i PEPPOL BIS-formatet.

 


SEPA tjekliste til Ibistic kunder:

  • Tjek at I har et internationalt bankkontonummer, et IBAN (International Bank Account Number), og at det understøttes i jeres Ibistic løsning. Hvis det ikke er tilfældet kan I henvende jer til Ibistics Support for at få klargjort systemet.
  • Registrer IBAN som betalingsløsning i jeres ERP-systemer, så data overføres til Ibistic.
  • Tjek at jeres ERP-system er kompatibelt med ISO 20022.
  • Kontroller at det korrekte betalingsformat tolkes fra papir og PDF fakturaer / -kreditnotaer gennem Ibistics scanningstjeneste.

 


elektronisk_faktura-indgaande.png

Læs hvordan du nemt håndterer fakturaer